top of page

Verslag 10e editie Beemster Erfgoed Marathon


Afgelopen zondag, 14 mei 2023, werd de allerlaatste Beemster Erfgoed Marathon gehouden. Na 10 edities vond het bestuur het mooi geweest maar er gaan inmiddels geruchten dat de gemeente de organisatie op zich wil gaan nemen. Wie dus enthousiast wordt na onderstaand verslag krijgt misschien toch nog de mogelijkheid om aan deze loop mee te kunnen doen.


Het betreft een marathon die je met zijn tweeën of drieën voltooid. Eén persoon loopt terwijl de ander de loper aanmoedigt vanaf de fiets. Ga je als trio dan is er de mogelijkheid om een tandem te huren. Je kiest er zelf voor hoe lang de loper loopt voordat er gewisseld wordt met de fietser(s). Ook is er de mogelijkheid om een halve marathon te lopen.


Deze loop doe je zeker niet om een scherpe tijd neer te zetten maar toch vooral voor de gezelligheid. Onderweg kom je meerdere smulpunten tegen waar je een lekkere versnapering kan krijgen, meestal ook nog eens onder begeleiding van zelfgemaakte muziek.


Winfred en ik (Vincent) gingen de uitdaging aan om als duo deze marathon te voltooien. Maar wij waren zeker niet de enigen vanuit KLG die aan deze loop hebben meegedaan. Andere deelnemers waren Francis met haar man, Henk en Marja, Mike en Agnes, trio Monique, Miranda en Lyanda en trio Marianne, Monique en Sandra.


Het was onze eerste deelname dus het was een beetje aftasten wanneer we moesten wisselen. Uiteindelijk hebben we de tips gevolgd van de organisatie om om de kilometer te wisselen. Dat is ons goed bevallen en voor we het wisten gingen de wissels sneller dan die van een formule 1 team.Zoals gezegd kom je onderweg meerdere SMUL-posten tegen waarbij je iets lekkers krijgt voorgeschoteld. Onze angst dat we met buikpijn over de finish zouden lopen bleek volledig ongegrond, in plaats van hele appelpunten krijg je overal kleine hapjes die prima te verstouwen zijn.


Wat kwamen we dan zo allemaal tegen onderweg? Een kleine opsomming:

  • meerdere zangkoren;

  • bandjes;

  • prachtig versierde straten;

  • roofvogels (op stok!); en

  • Obama!

Hieronder een kleine video impressie van al het leuks wat we tijdens deze marathon allemaal zijn tegengekomen.


Mochten de geruchten blijken te kloppen en gaat er een doorstart komen dan kan ik iedereen aanbevelen volgend jaar zeker mee te doen. Wij hebben in ieder geval genoten van deze lopen en door vaak af te wisselen tussen het lopen en fietsen is het zeker goed te doen. Het mooie weer afgelopen zondag hielp ook een hoop!


Na afloop kon je nog genieten van muziek, een pittige hotdog en de nodige drank. Voor complete ontspanning kon je plaatsnemen op de massagetafel of doorzakken in de hottub.

Comments


bottom of page